Waarom Puppy Linux?

Sneller en leuker kan het niet

Al sinds het Puppy Linux logo op mijn scherm verscheen ben ik een fan van Puppy Linux. Mijn eerste kennismaking was met Puppy Lucid, wat nog steeds gebruikt wordt overigens. Puppy Tahr 6, de laatste versie is weer stukken professioneler en nog fijner in het gebruik. Ondanks dat ik ook andere Linux distributies gebruik en onderzoek kom ik altijd weer terug bij Puppy: hier de redenen waarom.

Het ziet er best lekker uit

De vorige versie van Puppy zag er nogal 'oostblokkerig' uit en deed soms denken aan Windows 95 (het uiterlijk dan, niet de werking!). Puppy Tahr heeft inmiddels een vlot uiterlijk gekregen. Wil je iets anders? De XFCE desktop (bekend van xUbuntu) zit standaard ingebouwd. Een paar klikken en deze is ingesteld.

Draai je hele systeem maar in de soep, het maakt niet uit

Ik begin maar gelijk met misschien de belangrijkste reden om met Puppy in zee te gaan: ook al wis je al je bestanden of help je je harde schijf naar zijn grootje, je bent met Puppy binnen een half uurtje weer aan het werk. Je kan het werkelijk ontzettend bont maken, maar Puppy blijft als een rots in de branding.

Tijd

Je hoeft niet de hele ochtend vrij te nemen 'omdat je een besturingssysteem gaan installeren'. Ik heb dat altijd de grootste onzin gevonden, tijd is geld immers. Neem er een uur de tijd voor en je kan beginnen met werken. Het opstarten en installeren van Puppy Linux kan gebeurd zijn in een kwartier, de rest van de tijd kan je kennis maken met je nieuwe werkomgeving. Software installeren is helemaal een fluitje van een cent. Met een paar klikken is het gebeurd.

Rescue-cd

Gebruik je Windows en ben je bang dat de hele boel wel eens in elkaar gaat storten (terecht...)? Dan kan je Puppy-cd of usb-stick je helpen je bestanden terug te krijgen of je harde schijf te controleren op fouten. Puppy kan met elke partitie uit de voeten. Of het nu Windows is of Linux, het maakt Puppy niet uit. Kan je dus via Windows niet meer bij je bestanden, dan is de kans groot dat je dit met Puppy nog wel kan. Er is zelfs een speciale 'Rescue-Puppy' gemaakt die verloren bestanden kan terughalen of je schijf repareren.

Op dit moment van schrijven is er nog geen 'makkelijke' manier van virussen scannen via Puppy. Je hebt ook eigenlijk helemaal geen virusscanner nodig als je met Linux werkt. Mocht je toch Windows partities hebben dan is het een beter idee om deze partities te scannen met 4mLinux. Hier zit de virusscanner 'clamav' ingebouwd.

Multiuser?

Ondanks wat de programmeurs van Puppy Linux zelf beweren is Puppy Linux wel degelijk een multi-user besturingssysteem. Je kan namelijk voor elke gebruiker van de computer een eigen werkomgeving maken, beveiligd met een wachtwoord. Je kan bij het opstarten kiezen welke werkomgeving in het geheugen moet worden geladen. Dat betekent ook dat wat de andere gebruiker ook uithaalt met de computer, jouw werkomgeving compleet veilig is. Daarnaast kan elke gebruiker dus kiezen welke browser hij/zij gebruikt, welke software er geladen moet worden enz. Jouw werkomgeving is dus volledig afgesloten van wie dan ook op de computer.

Een flinke gebruikerscommunity met veel informatie

Problemen? Vragen? De kans is groot dat een andere Puppy gebruiker de antwoorden al klaar heeft. Google is je beste vriend op dit gebied. Er zijn fora en zelfs groepen op Facebook van Puppy Linux gebruikers.

Internetbankieren

Zelfs al ben je de grootste Windows-fan op aarde, dan zal je toch toe moeten geven dat Windows nogal vaak de achterdeur laat openstaan met alle gevolgen van dien. Als je twijfelt op Puppy Linux wel zo'n goed alternatief is lees het onderstaande advies van de consumentenbond maar eens:

Ben je een zelfstandig ondernemer of beheer je grote sommen geld? Overweeg dan om te internetbankieren op een speciale computer die je nergens anders voor gebruikt. Je kan zo'n bankier-pc eventueel uitrusten met een extra veilig besturingsysteem, zoals Ubuntu of een andere versie van Linux. Helemaal veilig wordt het als je hiervoor een 'live' dvd of usb-stick gebruikt en dus het besturingsysteem elke keer schoon opstart.

Bovenstaande is iets waar Puppy in uitblinkt. Je denkt nu ongetwijfeld dat het jou niet overkomt maar is voorkomen niet beter dan genezen? Een uurtje of twee je verdiepen in Puppy Linux kan je veel ellende (en dus weer tijd...) besparen in de toekomst.

Je bent nooit meer bang om je computer uit te zetten

Je kent het vast wel: je moet even weg en je zit net achter je laptop. Je twijfelt. Windows is net klaar met opstarten en is nu bezig met updates.. wat moet je doen? Stel je nu eens voor dat je je daar nooit meer zorgen om hoeft te maken. Bij Puppy ben je binnen 35 seconden weer online en staat je werk voor je neus, elke keer weer.

Veiligheid

De laatste tijd is er veel te doen over veiligheid. Het is gewoonweg een feit dat Windows altijd interessant is voor virusmakers omdat gewoonweg bijna iedereen daar gebruik van maakt. Je kan sowieso al de veiligheid verhogen door Puppy te gebruiken voor je internetbankieren, maar Puppy heeft meer mogelijkheden om je data te beveiligen.

 • Geloof het of niet maar het hele Puppy systeem zit in slechts 1 bestand. Je kan dit bestand op de schijf al beveiligen. Dat betekent dat alle data die in dit bestand zit niet toegankelijk is zonder het wachtwoord. Daarnaast kan je voor iedereen een eigen bestandssysteem maken. Bij het opstarten wordt dan gevraagd welk Puppy systeem je wilt laden. Handig als je kinderen hebt, wat ze ook uitvoeren op je computer, jouw gegevens zijn afgesloten en veilig.
 • Puppy heeft al het programma 'Bcrypt' ingebouwd, hiermee kan je bestanden beveiligen.
 • Met 'Pcrypt' kan je bestanden en directories beveiligen. Dit is eigenlijk een wat gevorderde versie van 'Bcrypt'.
 • Met 'Truecrypt' kan je hele partities en harde schijven beveiligen, je kan hiermee een soort kluis op je harde schijf maken waar werkelijk niemand in kan zonder een wachtwoord.

Puppy functioneert broederlijk naast Windows

Je kan Puppy Linux gewoon naast Windows installeren zonder dat er ook maar iets veranderd aan Windows. Zo kan je op je gemakje Puppy onderzoeken en altijd terugkeren naar Windows wanneer je wilt.

Puppy Linux 'runs on everything'

Heb je 200Mb intern geheugen beschikbaar? Dan kan je al aan de slag met Puppy. Het maakt Puppy niks uit of je computer oud of nieuw is. Je hoeft je dus geen zorgen te maken of je computer 'wel het besturingssyteem aankan'.

Puppy Linux zit tjokkievol software

Voor een kleine distributie bezit Puppy een verbazingwekkend arsenaal aan software. Daarnaast kan je met de Package Manager makkelijk software installeren.

 • Volwassen Officepakket: LibreOffice of OpenOffice.
 • Skype, Samba, Virtualbox, Dropbox.
 • Een keur aan internetbrowsers waaronder Chrome, Firefox, Opera.
 • Voor email kun je de ingebouwde mail-client Sylpheed gebruiken of als je wat meer toeters en bellen wilt Thunderbird installeren.
 • Met Pupradio/Puptelly kan je honderden radiostations van over de hele wereld beluisteren.
 • Icoontjes nodig? Puppy zoekt ze op met Icon Finder.
 • Ben je Youtube met zijn reclames zat? Met Pmusic ben je hier vanaf.
 • Met Samba kunnen bestanden makkelijk gedeeld worden op je netwerk. Met Pnethood kan je direct toegang krijgen tot Windows-computers.

Pas je computer aan naar jouw wensen

Puppy Linux heeft misschien een paar eigenaardigheden waar de meeste Windows gebruikers erg aan zullen moeten wennen. De hoofdzaak is eigenlijk de Rox Bestandsmanager die wat mij betreft volstrekt ongeschikt is voor Windows gebruikers, maar zeer geschikt is voor programmeurs. Als je overigens wat langer werkt met Rox en je er wat in verdiept ontdek je eigenlijk dat het misschien wel de beste bestandsmanager is die je ooit gaat tegenkomen. Maar als je begint met Puppy kan je er eigenlijk niks mee. Puppy heeft dit opgelost door met een paar klikken een hele nieuwe werkomgeving te installeren die meer op Windows lijkt: de Xfce Window Manager. Nadat je deze geinstalleerd hebt lijkt Puppy overigens verassend op Xubuntu (die dezelfde Window Manager heeft) en kan elke Windows-verlater er stukken beter mee uit de voeten.

Makkelijk backupsysteem

Puppy heeft iets bijzonders: het hele bestandssysteem zit slechts in 1 bestand ingepakt. Dat maakt backup natuurlijk erg makkelijk: gooi het naar Google Drive en je bent klaar. Mocht er wat gebeuren dan heb je zo het hele systeem en al je bestanden terug in een oogwenk! Daarnaast kan je het bestandssysteem en je data scheiden. Het bestandssysteem wordt in het geheugen geladen (en is altijd vervangbaar door je Puppy-cd of usb) en je data kan je op de harde schijf laten. Je kan dan een backup van het bestandssysteem maken en een backup van al je data op je harde schijf wanneer je dat nodig acht. Zo wordt systeembeheer wel erg makkelijk, je weet namelijk precies wat er gebeurt met je computer dus je kan rustig slapen.

Ingebouwde kleine, veilige server

Alsof het allemaal nog niet genoeg is: Puppy heeft ook nog eens een ingebouwde server Hiawatha. Wat kan je daar nu mee? Nou, wat dacht je van je eigen website of blog hosten vanuit je kelder of zo. Je kan de programmeur van de server mailen als je vragen hebt, je krijgt dan netjes antwoord.

Met een paar klikken een programmeeromgeving

Wil je programmeren? Python is standaard wordt meegeleverd maar er is ook de Bacon-taal en Gambas (Visual Basic). Met een paar klikken installeer je feilloos een GCC Compiler en een Make Program Builder. Klik hier voor een overzicht .

Conclusie

Is Puppy het ideale besturingssysteem? Nee, dat bestaat niet. Net zoals Windows rammelt er wel eens wat. Maar ik wil gewoonweg een besturingssysteem dat mijn dagelijkse computerleven eenvoudiger maakt, en niet moeilijker. En dat is eigenlijk al reden genoeg om met Puppy in zee te gaan.

Puppy Linux Artikelen en links op SpookBlog

Klik hier